Go With the Flow

Het leven zit vol tegenstrijdigheden. We kennen allemaal wel de uitspraak; na regen komt zonneschijn. En zo is het ook, dat is een wetmatigheid. Zo zijn er nog meer tegenstrijdigheden, die tegelijkertijd een wetmatigheid zijn.

Na de winter komt de lente en na de dag komt de nacht, er is geen licht zonder donker.

Dat vinden we ook terug in de seizoenen. De seizoenen hebben een enorme invloed op ons leven. Niet alleen de natuur verandert om ons heen bij elk seizoen. Onze emoties en gevoelens, veranderen ook met de seizoenen mee.

 

Veerkracht hebben of ergens tegen strijden

 

Denk maar eens aan de winter, hoe fijn is het als we weer eens heerlijk kunnen schaatsen? 

Verlangen we naar de sneeuw om de kinderen te zien genieten als ze lekker sleetje rijden? Na een dag buiten in de sneeuw of op het ijs, ga je verkleumd naar huis. En jezelf dan lekker opwarmen bij de kachel of haard. Alleen al de gedachte daaraan geeft je een heerlijk, knus gevoel, dat is toch genieten! Daarvan kunnen genieten is meegaan met de natuurlijke veranderingen van de seizoenen. Veerkrachtig zijn helpt je om met veranderingen om te gaan. Go With the Flow zeggen we dan wel eens.

En dan komt het moment waarop we weer verlangen naar de voorjaarszon, naar de eerste bloemen die weer tevoorschijn komen, de vogeltjes die uitbundiger gaan fluiten, ook dat is een heerlijk gevoel. Ervaar jij het ook dat je stemming en je gedrag, mee veranderen met de seizoenen>

 

Elk seizoen heeft zijn eigen kracht en kwaliteit. Het geeft ons precies dat wat je op dat moment nodig hebt. In de winter groeien er ook andere groenten dan in de zomer. In de winter zijn er groenten die ons meer verwarmen, zoals stampotten. Verwarmende voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld de wintergroenten, waar we lekker stampotten van kunnen maken. De wintergroentes bevatten minder vocht dan de groentes die we in de zomer eten. Ze bevatten ook meer voedingsstoffen die je in de winter harder nodig hebt voor een goede weerstand en extra energie om jezelf warm te houden. En bij ons mensen is dit niet anders. Ieder mens heeft ook zijn eigen kracht en kwaliteit. Jij ook!

Hoe is het met jouw veerkracht? Hoe ga jij om met veranderende omstandigheden? Ga je in tegenstand en verzet? Of kun jij je bakens verzetten?                                                                                            

 

Go With the Flow tijdens je ziekte en herstelproces 

 

Het klinkt zo eenvoudig, Go With the Flow. Maar omgaan met de diagnose kanker is natuurlijk heel iets anders. Hoe ga jij om met de veranderingen in je leven nu je ziek bent?

Vecht je tegen je ziekte, ben je boos op je lijf, of deze situatie. Hoe sta jij nu in het leven?

Ben jij veerkrachtig genoeg in deze situatie, om ondanks alles, positief te blijven?

Zie jij nog lichtpuntjes, staat er voor jou nog een stip aan de Horizon?

Voor veel mensen is kanker ook een tegenstrijdigheid.

 

Herken je dit?

Je voelt je best wel gezond en plots krijg je te horen dat je kanker hebt. Vaak komt de diagnose heel onverwachts. Hoe ongeloofwaardig was het toen jij die boodschap kreeg? Ik, kanker? 

Op het ene moment voel je nog (redelijk) gezond en dan wordt je, vaak door de behandelingen, heel erg ziek. Voelt dat ook zo tegenstrijdig voor jou? Dat vraagt nogal iets van je. Zeg jij dan ineens, kom op, Go With the Flow?! 

Misschien zijn er behandelingen of operaties die nu niet door kunnen gaan? Weer een tegenvaller. 

Dat kan voor extra onrust, angst en onzekerheid zorgen. Ook zo’n tegenstrijdigheid, je moet een behandeling ondergaan, maar helaas, nu kan het even niet. Dan voel je je toch onmachtig?

Als dat bij jou het geval is kan je dat extra stress geven. En stress is niet bevordelijk voor je herstelproces.

En weet je, stress is echt uit den boze bij kanker! Zorg dat je je emoties en vooral stress de baas bent. Maar stop je emoties ook niet weg. Laat ze er maar zijn. En geloof me, het is geen teken van zwakte als anderen je emoties zien. Het is juist een teken van menselijkheid!

 

Ik weet niet hoe het voor jouw was toen jij de diagnose kreeg te horen. Maar bij mij vlogen de emoties alle kanten op. Allereerst ongeloof. Ik, kanker, hoe kan dit nou? Ik let zo goed op mijn gezondheid!  Maar het was echt zo. Toen boosheid, verdriet, onzekerheid en angst, wat als ik...... nou vul maar in. Waarschijnlijk allemaal herkenbaar voor je.

Vooral in deze situatie kunnen al die verschillende emoties alle kanten opgaan. Niet voor niets zeggen mensen wel eens, mijn leven lijkt nu wel een rollercoaster!

We hebben allemaal emoties en daar is niet mis mee. Het gaat er wel om dat de emoties niet met jou aan de haal gaan. Hoe ga jij daar nu mee om?

Toen ik midden in mijn behandelingen zat, wilde ik mezelf sterk houden en maakte ik deze afbeelding, waar ik regelmatig naar keek. Ik gebruikte een foto van mijzelf die voor mij plezier, ontspanning en gezondheid uitstraalde. Daarop zette ik deze tekst om mijzelf op een positieve manier aan een fijn leven te herinneren.    

                                            

 

Als je zegt dat je iets hebt, raak je het misschien niet meer kwijt…dacht ik.

Daarom zei ik ook weleens ík heb geen kanker, een stukje in mijn darm heeft kanker.

En ik werk er aan om dat op te ruimen.

Ik heb bewust had op de foto geschreven, want dan ga je uit van een positief resultaat! 

 

Gelukkig herstellen steeds meer mensen van kanker. Naast alle reguliere behandelingen zijn er nog diverse andere dingen die je zélf kunt doen voor je herstel. Je stress verminderen valt niet altijd mee. En je druk maken om stress levert je nog meer stress op, reden genoeg om aan stressmanagement te doen!

 

Je kunt eenvoudig ontstressen door een paar veranderingen in je manier van leven, je leefstijl, door te voeren, een positieve houding aan te nemen en door de dagelijkse technieken toe te passen. Zo beheers je, je bewustzijn, je behoeften, je emoties, je communicatie en kun je je beter richten op je doel: Jouw gezondheid!

 

Wat je nú kunt doen om stress en spanningen te verminderen

 

1 Neem voor je gaat slapen een lekker warm voetenbad.

Volgens onderzoek van het Zwitsers slaaplaboratorium lijken warme voeten het slaapmechanisme van je lichaam aan te zetten. Houdt je voeten daarom warm.

Als je kort voor het slapen gaan een voetenbadje van een half uur neemt, is dit ontspannend en val je ook nog eens sneller in slaap. Hoe heerlijk is dit?

Hiervoor doe je een theelepel MeineBase in het voetenbad, wat naast een ontspannende, ook nog een ontgiftende werking heeft voor je lichaam.

Voor meer informatie over MeineBase klik je hier   MeineBase 

 

2 Ademhaling

Ademhalen gaat vanzelf. Je hoeft er niet bij na te denken. De manier waarop je ademhaalt zegt iets over hoe je je voelt. Als je gestresst bent zit je ademhaling hoog. Ben je lekker ontspannen, dan heb je een rustige ademhaling laag in je buik. De ademhaling is als een brug tussen lichaam en geest. 

Wordt je eens gewaar hoe je ademhaalt. 

 

Oefening:

Zoek een rustige plek op waar je even niet gestoord wordt.

Ga rustig zitten of liggen, sluit vervolgens je ogen.

Richt de aandacht op je ademhaling. Beïnvloed je ademhaling niet, neem alleen waar. Word je bewust van elke in- en uitademing.

Raak je op enig moment toch afgeleid, geen probleem, richt dan gewoon weer de aandacht op je ademhaling.

Komt er een gedachte in je op, zeg dan tegen die gedachte; nu even niet, en vervolgens richt je de aandacht weer op je ademhaling. Al doe je dit maar vijf minuten per dag, je zult merken dat je lichaam en geest hiervan ontspannen.

Als je deze ademhalingsoefening dagelijks toepast, kun je deze qua tijd steeds iets langer toepassen.

 

3 Muziek

Muziek beïnvloedt je hartritme, je hersengolven, je bloeddruk, de samentrekkingen van je maag en de waarden van de zogenaamde stresshormonen. Als je naar muziek luistert die jij mooi vindt, scheidt het lichaam endorfines, een hormoon achtige stof die een pijnstillende werking heeft, af, waardoor je lichaam meer ontspannen raakt.

Als je meer rust wilt is het handig om naar rustige muziek te luisteren.

Kun je wel een beetje meer positiviteit gebruiken?

Zet dan muziek op waar je blij van wordt. Ken je het lied Happy van Farell? Ik kan er heerlijk op los gaan en daarna voel ik me een stuk vrolijker! 

 

4 Ontspanningsoefening Zen in 16 seconden

 

Meditatie expert Davidji, heeft een meditatie van 16 seconden ontwikkeld om snel en eenvoudig stress te verminderen.

Deze meditatie oefening wordt ook door Navy Seals en US Marines gebruikt.

‘Denk aan iets wat jou de afgelopen dagen geïrriteerd heeft, onzeker of angstig heeft gemaakt. Een moeilijk gesprek of situatie. Is er een persoon bij betrokken, haal dan nu die situatie of het gezicht van diegene die erbij betrokken is, in gedachte voor je en speel de situatie als een filmpje in je hoofd af. Het kan gebeuren dat je die irritatie ergens in je lichaam voelt. Als dat zo is, blijf dan in gedachten een paar tellen bij die plek.                                                                           

 

Adem nu langzaam en diep in door je neus. Terwijl je inademt, tel je rustig tot vier. Gelijkertijd concentreer je, je op de lucht die door je neus en keel naar binnen stroomt. Volg je adem terwijl deze verder naar beneden stroomt. Door je borst, via je longen naar je buik. Voel hoe je buik zich uitzet. Houd dan je adem 4 tellen in. 1, 2, 3, 4.

Na de vierde tel laat je los en adem je langzaam uit door je neus. Volg tijdens de uitademing, hoe de lucht omhoog beweegt, via je borst, je keel en neus naar buiten. Zodra je het laatste beetje lucht hebt uitgeblazen, houd je je uitademing 4 tellen vast. Observeer vervolgens vier tellen lang hoe de uitgeademde lucht in het niets verdwijnt. Adem dan weer normaal.

Je hebt nu 16 seconden gemediteerd! Maar wat is er binnen die seconden nu eigenlijk gebeurd? In feite heb je net aan ‘patroondoorbreking’ gedaan. Door aan een vervelende situatie te denken, hádden er namelijk stresshormonen kunnen vrijkomen. Maar jij hebt dit patroon doorbroken en de stroom van geconditioneerde lichamelijke en emotionele reacties stop weten te zetten.

Je hebt je lichaam nu gevuld met zuurstofrijk bloed, voedende hormonen. Je dacht even niet aan het verleden of de toekomst, je was in het nu. Je dacht niet aan je irritatie omdat je helemaal in het nu was. Je hartslag is wat vertraagd en je geest is een beetje rustiger geworden. En je hebt een beetje stress, losgelaten!

Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt.

 

Begin vandaag met het versterken van je lichaam en daarmee je gezondheid! 🙏

 

Meer Balans in je Leven

                            Je lichaam is sterker dan je denkt!

 

                              Care-ForYou is er voor jou!    

 

Je moet het zelf doen, maar staat er niet alleen voor. Ik help je graag tijdens jouw ziekte  en herstelperiode!

Neem gerust  contact met mij op  CONTACT

Go With the Flow

Het leven zit vol tegenstrijdigheden. We kennen allemaal wel de uitspraak; na regen komt zonneschijn. En zo is het ook, dat is een wetmatigheid. Zo zijn er nog meer tegenstrijdigheden, die tegelijkertijd een wetmatigheid zijn.

Lees meer »